Photoshop: Verscherpen met extra verscherpen in tussenstap

Een wat minder bekende manier om te verscherpen wordt voornamelijk gebruikt om op het Internet geplaatste foto’s lekker scherp uit de bus te laten komen. Hierbij wordt de foto in verschillende stappen verkleind en bij elke tussenstap verscherpt.

We gaan stap voor stap door de te nemen handelingen:

Open als eerste de te verscherpen foto en pas deze naar wens aan voor wat betreft verzadiging, bijsnijden en dergelijke. Hieronder het origineel:

Verkleinen en dan alleen een USM van 100%, 0,2 straal en een drempel van 0 levert dit resultaat op:

Zet de kleurmodus eventueel op Lab kleuren voor meer scherpte en contrast:

De volgende stap is om de foto een eerste stap te verkleinen b.v. van 3800px breed naar 1900px.
Kijk hierbij ook naar de instelmogelijkheid voor bicubisch berekenen van de nieuwe beelddpixels onderaan het dialoogvenster voor de Afbeeldingsgrootte. Bij verkleinen kun je daar het best Bicubisch scherper kiezen waardoor je na verkleinen al iets meer scherpte krijgt en de behoefte om verder te verscherpen wellicht daarna minder is:

Daarna ga je een eerste keer verscherpen. Niet met USM maar gewoon verscherpen:

Het resultaat is dan:

De volgende stap is verkleinen naar de grootte die je online wilt plaatsen en kies ook hier weer eventueel Bicubisch scherper.
Als laatste kun je indien nodig nog wat USM toepassen. Hierbij kun je, een beetje afhankelijk van de grootte van de foto en de hoeveelheid detail, een hoeveelheid van 90 á 100% nemen en een straal van 0,2 á 0,3. De drempel blijft 0.
Bij een kleinere straal blijft het resultaat natuurlijker en kan je de hoeveelheid in % iets groter nemen dan bij een grotere straal. Als je het overdrijft wordt het erg onnatuurlijk.

Het resultaat van dit alles is hieronder te zien.

Als ik deze techniek hanteer kies ik er nagenoeg altijd voor om één tussenstap te nemen om te verscherpen. Maar je kunt er ook 2 of 3 nemen. Overdrijf in ieder geval niet, je verpest er dan meer mee dan dat je ermee wint.

Nog even alle drie op een rij, dus het origineel, resultaat met alleen usm en het resultaat na de manier met tussenstap + usm aan het einde: 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.