Photoshop: Verscherpen met behulp van de Luko Verscherp Mehode

Een wat minder bekende methode is verscherpen volgens de Luko Verscherp Methode. Hierbij wordt een aantal keer een USM gebruikt en daarnaast USM vervagen toegepast. Niet alleen de scherpte neemt toe maar ook het contrast.

We gaan stap voor stap door de te nemen handelingen:

Open als eerste de te verscherpen foto en pas deze naar wens aan voor wat betreft bijsnijden, kleurbewerking, contrasten bewerken en dergelijke. Doe dat het liefst in 16 bits modus. Daarna ga je de grootte van de foto veranderen in 1500 pixels (breed of hoog, net welke groter is). Hieronder het (verkleinde) origineel:

Maak een kopie van de achtergrond door op ctrl-j te klikken:

We gaan nu de eerste keer USM toepassen. Ga daarvoor naar menu Filter/Verscherpen/Onscherp masker…..

usmmenu

In het dan verschijnende dialoog vul je de volgende waardes in:
Hoeveelheid = 18%, straal = 40px en de drempel = 0 en klik op OK:

usm18400

Direct daarna gaan we wederom USM toepassen maar nu met andere waardes, n.l. Hoeveelheid = 150%, straal = 0,3px en de drempel = 0, klik weer op OK:

usm150030

Als volgende stap gaan we USM vervagen misbruiken in de Donkerder modus. Ga hiervoor naar menu Bewerken/Vervagen Onscherp Masker….

usmvervagen menu

Er verschijnt weer een dialoogvenster, vul daarbij bij dekking 100% in en kies bij modus Donkerder en klik op OK:

donkerder

Vervolgens gaan we weer een USM toepassen met de volgende waardes: Hoeveelheid = 150%, straal = 0,3px en de drempel = 0, klik weer op OK:

usm150030

We gaan een tweede keer vervagen maar nu met andere waardes, kies voor Dekking 50% en voor modus Lichter en klik op OK:

vervagen lichter

Ok, that’s it. Voeg eventueel de lagen samen tot één laag:

eenlaagmaken

Het eindresultaat is bereikt. Je kunt nu eventueel verder verkleinen, net hoe groot je de foto online wilt hebben. Hieronder het origineel en daaronder het eindresultaat:

start
eind

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.